Thema’s

De Blokkenhut is een VVE Piramide erkende kinderopvangorganisatie. Op zowel het kinderdagverblijf als op de buitenschoolse opvang bieden wij thema gerichte activiteiten aan. De thema’s maken deel uit van de Piramide methode. Met het aanbieden van deze activiteiten hebben wij als doel om de sociale, emotionele, taalkundige, rekenkundige, lichamelijke en de kunstzinnige ontwikkeling van een kind te stimuleren.

 • Feest

  In de herfst is het feesten al gestart, maar in november en december gaan wij hiermee door. De eerste drie weken van het thema Feest, staat de viering van Sinterklaas centraal. Sint is op 5 december jarig en dat moet gevierd worden. Een feest geven doe je niet zomaar, het feest moet worden voorbereid. De gasten moeten worden uitgenodigd, pepernoten worden gebakken, de traktaties moeten worden gemaakt, cadeautjes worden ingepakt. Wat er allemaal niet bij komt kijken. Woorden die centraal staan zijn Sinterklaas, de mijter, de staf, het paard Amerigo, de pepernoten, het strooigoed, de reis, de stoomboot, de versiering. Samen met de kinderen leren wij lopen op daken en worden wij tijdens de pietengym net zo fit als de pieten van Sint. Als het feest voorbij is, dan gaan wij door met  de voorbereidingen van het Kerstfeest. De kerstboom moet worden versierd, er moet worden gekookt voor het kerstdiner, de tafel moet worden gedekt met onze mooiste servies, het kerstoptreden moet worden voorbereid. De mama’s en de papa’s moeten worden uitgenodigd, pffff het is de drukste maand maar wel een topmaand waar het draait om samenzijn met je familie en vrienden, want zeg eens eerlijk een feest zonder je familie en vrienden is toch geen feest?

 • Ziek en gezond

  Hoesten, niezen, koorts, warm, koud, rillingen, thermometer, ziekenhuis, dokter, pleister, verbandtrommel, soep, bewegen en liggen zijn enkele woorden die de komende weken worden aangeboden. Tijdens ons nieuwe thema gaan wij in op wat ziek zijn is en hoe het voelt, maar kijken wij ook naar hoe je weer beter wordt. Samen met de kinderen bezoeken wij het teddyberen ziekenhuis, koken wij een soep om weer op krachten te komen en maken wij een thermometer om te meten hoe ziek onze knuffelbeer wel niet is. Om ons te helpen de begrippen over te brengen, krijgt u van ons gedurende deze weken elke week een opdracht mee die u samen met uw kind kan uitvoeren. En hier bij ons op de opvang, maken wij een ziekenhuis maar zijn wij echt niet ziek. Wij doen alleen maar alsof of wij doen alsof wij doktoren en verpleegsters zijn. Van verbanden om doen tot pleisters plakken, misschien niet 1 of 2, maar wel 3. Dat kan allemaal tijdens het thema Ziek en Gezond.

 • Herfst

  Ooooh de herfst, is één van de leukste thema’s die Piramide aanbiedt. Tijdens een herfstwandeling valt zoveel moois te ontdekken. Denk aan de prachtige kleuren van de bladeren, zoals rood, groen, geel, oranje en bruin. Materiaal die je buiten verzamelt kan je weer gebruiken voor een binnenactiviteit, denk hierbij aan een egeltje maken van bladeren, een pompoen oogsten en een pompoenensoep koken of takken verzamelen en deze seriëren van lang naar kort. In de herfst feesten wij veel, we vieren Halloween en gaan langs de deuren met Sint Maarten.

  In de herfstvakantie gaan onze peuters heel veel op pad. Spinnen en wormen zoeken in het park, een herfstwandeling maken en moestuinieren zijn enkele van de activiteiten die de peuters ondernemen. De BSO kinderen kunnen minder vaak op pad, maar  gelukkig hebben wij nog de herfstvakantie waar wij dagelijks op pad kunnen gaan. Het vakantieprogramma is inmiddels al door alle ouders die vakantieopvang in hun pakket hebben ontvangen.

  Oooh wij zeiden het al, de herfst is prachtig. Regenlaarzen, een dikkere jas en een warme trui aan en laat de herfst maar komen. Wij zijn er klaar voor.

 • Mensen en kleding

  Mensen zijn toch indrukwekkende wezens. Ze hebben oren om te horen, een neus om te ruiken, een mond om te proeven en ogen om te zien. Maar mensen hebben ook twee benen om te lopen, springen of rennen en twee armen om je te omhelzen. Aan beide armen hebben ze een hand met elk 5 vingers. Een buik, schouders, knieën, voeten, ellebogen en silhouetten zijn enkele begrippen die wij de kinderen aanleren. Maar waar we ook bij stil staan is, wat ons anders maakt. Een huidskleur, soort haren, onze familie, tradities en rituelen. Thema Mensen is een perfecte thema om kennis over te dragen aan elkaar, stil te staan bij normen en waarden, maar het belangrijkste elkaar ook bewust te maken van de relatie die wij met elkaar wensen te hebben.

  Met ingang van dit schooljaar kiezen wij ervoor om sommige thema’s die op elkaar aansluiten te combineren. Zo hebben wij ervoor gekozen om thema mensen te combineren met thema kleding. Mensen hebben dagelijks kleding aan. Aan de voeten gaan een paar sokken en onder onze bovenkleding trekken wij ondergoed aan. Een jurk, (lange of korte) broek, rok, t-shirt, vest of hemd er is keuze genoeg. Sommige seizoenen trekken wij zelfs meerdere lage kleding aan.

  4 weken lang verdiepen wij ons in de mensen en hun kleding. Vanaf 10 mei 2021 starten wij met het thema herfst.