Thema’s
De Blokkenhut is een VVE Piramide erkende kinderopvangorganisatie. Op zowel het kinderdagverblijf als op de buitenschoolse opvang bieden wij thema gerichte activiteiten aan. De thema’s maken deel uit van de Piramide methode. Met het aanbieden van deze activiteiten hebben wij als doel om de sociale, emotionele, taalkundige, rekenkundige, lichamelijke en de kunstzinnige ontwikkeling van een kind te stimuleren.
-
Zomertijd
8 weken lang hebben wij met de kinderen de mogelijkheid om te genieten van de zomer. Op zowel de BSO als het KDV worden er leuke uitstapjes ondernomen. Wij gaan zwemmen, klimmen, spelen en picknicken in parken, wij koken gerechten uit verschillende wereldkeukens, doen aan beweging en eens per week hebben wij een relaxdagje.
De peuters gaan wellicht minder vaak op pad, maar dat zal de pret niet drukken. Als het zonnetje schijnt hebben wij waterpret op de locatie. Wij maken ijsjes in de vorm van een cirkel of een ster of ontdekken dat wij in de zomer onze badpak/bikini of zwembroek aan trekken, springen daarna in onze zwembadjes. En zomerse wandelingen en picknickpartijtjes die komen ook voorbij.
Al met al, het worden 8 fantastische weken (als het zonnetje maar blijft schijnen).
-
Wonen en verkeer
Binnen De Blokkenhut werken wij met thema’s. Voor de komende 6 weken is het thema Wonen en verkeer.
Bijna iedereen heeft een thuis, maar toch verschilt hun huis. Sommige kinderen wonen in een flat of in een rijtjes woning. Toch zijn er ook overeenkomsten. Wij komen ons huis binnen via een deur die je opent met een sleutel. Douchen, baden of wassen doen wij in de badkamer en koken in de keuken. In de woonkamer lezen wij een boek of kijken wij naar de televisie en als wij naar ons bedje toe moeten, gaan wij naar de slaapkamer. Zo valt er heel wat te leren over wonen en kunnen wij kinderen heel veel begrippen aanleren. Daarnaast houden wij ons ook bezig met het thema verkeer. Hoe verplaatsen wij ons? Sommige voertuigen kunnen over land en andere weer over water, maar er zijn ook voertuigen die de lucht in kunnen. Zoveel leuks valt er weer te ontdekken.
-
Kunst
De komende periode mogen wij ons uitleven!!!! schilderen, koken, tekenen, muziek maken, werken in een museum, alles mag en kan. Waarom?? Omdat wij kunstenaars zijn. Wist u dat er 4 primaire kleuren zijn. Rood, groen, geel en blauw. En als je rood en geel met elkaar mengt, krijg je de kleur groen. Wij roepen dat ons eigen tovertrucje. De mogelijkheden zijn oneindig. Zwart+ wit= grijs, rood+geel= oranje. Maar met deze kleuren kan je nog veel meer. Wist u dat als u op een pizza een kunstwerk kunt maken. Neem een gele paprika, groene olijven, ketchup, kaas en je maakt je eigen pizza with a face.
Tja tijdens kunst herhalen wij maar één zin: “Houd je niet in en ga los!!”
-
Kunstachtige lente
De narcissen bloeien, onze groenteplantjes in de moestuintjes groeien, de lammetjes kunnen wij tellen, de vogels horen wij tjilpen…. Ja, het is officieel lente. Tijdens de lente besteden wij veel aandacht aan alles dat bloeit en groeit. Dieren en planten bespreken wij. Samen met de kinderen brengen wij tijdens het thema Lente een bezoekje aan de kinderboerderij. Wij makken een lentewandeling en genieten volop van het lenteweer. Tijdens de lente staat ook het paasontbijt gepland. Lente is een thema die ons genoeg mogelijkheden biedt, om al spelend heel veel te leren en te ervaren.
Maar dat is nog niet alles. Terwijl wij al weer vrolijk worden van het weer, mogen wij ons de komende periode uitleven!!!! Schilderen, koken, tekenen, muziek maken, werken in een museum, alles mag en kan. Waarom?? Omdat wij kunstenaars zijn. Wist u dat er 4 primaire kleuren zijn.? Rood, groen, geel en blauw. En als je rood en geel met elkaar mengt, krijg je de kleur groen. Wij roepen dat ons eigen tovertrucje. De mogelijkheden zijn oneindig. Zwart+ wit= grijs, rood+ geel= oranje. Maar met deze kleuren kan je nog veel meer. Wist u dat u op een pizza een kunstwerk kunt maken? Neem groene olijven, ketchup, kaas en een gele paprika en je maakt je eigen pizza with a face.
Tja, tijdens kunstzinnige lente herhalen wij maar één zin: “Houd je niet in en ga los in je eigen creativiteit!!”
-
Kleding
De komende weken gaan wij aan de slag met het thema kleding. Elke dag trekken wij kleren aan. Een broek, een rok, een onderhemd of sokken. Keuze genoeg. Maar daar blijft het niet bij. Wist je dat wij onze kleding moeten afstemmen op een seizoen of op het weer? In de winter doen wij een dikke trui aan, een shawl om en een muts op. Om ons benen warm te houden, doen wij ook nog een maillot aan. In de herfst, regent het vaak en doen wij een regenjas aan. En in de zomer genieten wij van het weer. Het liefst spartelen wij in het water in onze badpak, bikini of in ons zwembroek.
Samen met de peuters sorteren wij de kleding naar soort materiaal, soort kledingstuk en de seizoen waarin het gedragen wordt. Met de kleuters houden wij een estafetterace, wie hangt het snelst de meeste kledingstukken aan de lijn? En onze oudste kinderen worden mode ontwerpers. Voor elk gelegenheid kan je een kledingstuk ontwerpen. Als een bruid gaat trouwen heeft zij een trouwjurk nodig en als je naar een verjaardagsfeest gaat, doe je feestkleding aan.
Kortom, de komende periode valt er genoeg leuks te beleven en te leren.
-
Eten en drinken
Tijdens het thema eten en drinken valt er zoveel te ontdekken. Chinezen eten vaak mie, rijst of nasi met stokken. Surinamers eten bruine bonen met rijst. Italianen eten pasta. U voelt het al aankomen het worden culinaire weken op de opvang. Wist u dat eten en drinken naast consumptiemiddelen ook middelen zijn om de kunstzinnigheid te stimuleren. Als u penne of macaroni verft en laat opdrogen, kunt u de opgedroogde pasta gebruiken om een sieraad te maken. U kunt ook experimenteren met eten, bijvoorbeeld door een ei in azijn te leggen. Na drie dagen is het …..Dat laten wij aan u over om het te ontdekken.
Zo ziet u maar eten en drinken biedt ons mogelijkheden om te ontdekken.
-
Welkom
Na een heerlijke vakantieperiode heten wij alle kinderen weer welkom. Tijdens het thema welkom staan wij de komende twee weken weer stil bij onze dagelijkse rituelen en afspraken. Wij herhalen de omgangsregels, hoe spreken wij elkaar aan, hoe geven wij aan dat wij de ruimte verlaten, wat mag je doen in welke ruimte?
Gedurende deze weken bieden wij geen activiteiten aan maar gaat het vooral om de ontmoeting en veilig voelen binnen De Blokkenhut. Woorden als groeten, gedragingen, verwachten, afscheid nemen komen aan bod.
Vanaf 18 Januari starten wij met het thema Ziek en gezond.
-
Feest
In de herfst is het feesten al gestart, maar in november en december gaan wij hiermee door. De eerste drie weken van het thema Feest, staat de viering van Sinterklaas centraal. Sint is op 5 december jarig en dat moet gevierd worden. Een feest geven doe je niet zomaar, het feest moet worden voorbereid. De gasten moeten worden uitgenodigd, pepernoten worden gebakken, de traktaties moeten worden gemaakt, cadeautjes worden ingepakt. Wat er allemaal niet bij komt kijken. Woorden die centraal staan zijn Sinterklaas, de mijter, de staf, het paard Amerigo, de pepernoten, het strooigoed, de reis, de stoomboot, de versiering. Samen met de kinderen leren wij lopen op daken en worden wij tijdens de pietengym net zo fit als de pieten van Sint. Als het feest voorbij is, dan gaan wij door met de voorbereidingen van het Kerstfeest. De kerstboom moet worden versierd, er moet worden gekookt voor het kerstdiner, de tafel moet worden gedekt met onze mooiste servies, het kerstoptreden moet worden voorbereid. De mama’s en de papa’s moeten worden uitgenodigd, pffff het is de drukste maand maar wel een topmaand waar het draait om samenzijn met je familie en vrienden, want zeg eens eerlijk een feest zonder je familie en vrienden is toch geen feest?
-
Ziek en gezond
Hoesten, niezen, koorts, warm, koud, rillingen, thermometer, ziekenhuis, dokter, pleister, verbandtrommel, soep, bewegen en liggen zijn enkele woorden die de komende weken worden aangeboden. Tijdens ons nieuwe thema gaan wij in op wat ziek zijn is en hoe het voelt, maar kijken wij ook naar hoe je weer beter wordt. Samen met de kinderen bezoeken wij het teddyberen ziekenhuis, koken wij een soep om weer op krachten te komen en maken wij een thermometer om te meten hoe ziek onze knuffelbeer wel niet is. Om ons te helpen de begrippen over te brengen, krijgt u van ons gedurende deze weken elke week een opdracht mee die u samen met uw kind kan uitvoeren. En hier bij ons op de opvang, maken wij een ziekenhuis maar zijn wij echt niet ziek. Wij doen alleen maar alsof of wij doen alsof wij doktoren en verpleegsters zijn. Van verbanden om doen tot pleisters plakken, misschien niet 1 of 2, maar wel 3. Dat kan allemaal tijdens het thema Ziek en Gezond.
-
Herfst
Ooooh de herfst, is één van de leukste thema’s die Piramide aanbiedt. Tijdens een herfstwandeling valt zoveel moois te ontdekken. Denk aan de prachtige kleuren van de bladeren, zoals rood, groen, geel, oranje en bruin. Materiaal die je buiten verzamelt kan je weer gebruiken voor een binnenactiviteit, denk hierbij aan een egeltje maken van bladeren, een pompoen oogsten en een pompoenensoep koken of takken verzamelen en deze seriëren van lang naar kort. In de herfst feesten wij veel, we vieren Halloween en gaan langs de deuren met Sint Maarten.
In de herfstvakantie gaan onze peuters heel veel op pad. Spinnen en wormen zoeken in het park, een herfstwandeling maken en moestuinieren zijn enkele van de activiteiten die de peuters ondernemen. De BSO kinderen kunnen minder vaak op pad, maar gelukkig hebben wij nog de herfstvakantie waar wij dagelijks op pad kunnen gaan. Het vakantieprogramma is inmiddels al door alle ouders die vakantieopvang in hun pakket hebben ontvangen.
Oooh wij zeiden het al, de herfst is prachtig. Regenlaarzen, een dikkere jas en een warme trui aan en laat de herfst maar komen. Wij zijn er klaar voor.
-
Mensen en kleding
Mensen zijn toch indrukwekkende wezens. Ze hebben oren om te horen, een neus om te ruiken, een mond om te proeven en ogen om te zien. Maar mensen hebben ook twee benen om te lopen, springen of rennen en twee armen om je te omhelzen. Aan beide armen hebben ze een hand met elk 5 vingers. Een buik, schouders, knieën, voeten, ellebogen en silhouetten zijn enkele begrippen die wij de kinderen aanleren. Maar waar we ook bij stil staan is, wat ons anders maakt. Een huidskleur, soort haren, onze familie, tradities en rituelen. Thema Mensen is een perfecte thema om kennis over te dragen aan elkaar, stil te staan bij normen en waarden, maar het belangrijkste elkaar ook bewust te maken van de relatie die wij met elkaar wensen te hebben.
Met ingang van dit schooljaar kiezen wij ervoor om sommige thema’s die op elkaar aansluiten te combineren. Zo hebben wij ervoor gekozen om thema mensen te combineren met thema kleding. Mensen hebben dagelijks kleding aan. Aan de voeten gaan een paar sokken en onder onze bovenkleding trekken wij ondergoed aan. Een jurk, (lange of korte) broek, rok, t-shirt, vest of hemd er is keuze genoeg. Sommige seizoenen trekken wij zelfs meerdere lage kleding aan.
4 weken lang verdiepen wij ons in de mensen en hun kleding. Vanaf 10 mei 2021 starten wij met het thema herfst.